Na folklórnu nôtu 1. časť

V našej krajine sa folklór veľmi cení a prechováva. Je to tým, že našťastie láska mladých ku tradíciám kvitne ako lúka plná kvetov. Je to dedičstvo našich predkov a je potreba ich uchovávať, aby aj naše deti raz videli, aká krásna krajina sme. I v takých detailoch ako sú výšivky na krojoch.  To, že folklór žije v našich srdciach sa môžeme presvedčiť, že sa čoraz viac folk motívy implikujú do bytových doplnkov alebo do oblečenia. Niekto využíva maľované, niekto nosí vyšívané. Hrajú farbami a pre cudzincov sú tak úchvatné. Sú to naše a môžeme byť na ne hrdí. Nato, že je Slovensko tak malá krajina, o to je pestrá rôznymi vzormi. Veru inšpirovať sa dá v každom regióne. Nepochybujem o tom, že táto módna vlna nezasiahla aj vašu dušu. Veď konečne ukážme ten poklad šikovných rúk našich slovenských žien. 



Pripravila som si pre Vás tento seriál, kde chcem Vám ponúknuť pár návodov, ktoré hravo zvládne každá. Ak nie ste v maľovaní zručná to nevadí, pomôcť si môžete rôznymi šablónami alebo začať môžete s jednoduchšími motívmi. V prvom dieli si budeme spolu vyrábať folklórne náušnice. Hoci mnohé folklórne festivaly už skončili, ale pripraviť sa môžeme na tie, čo budú na budúci rok. :)

Budete potrebovať:
- drevené korálky
- afroháčiky
- tenký drôtik
- korálky a rôzne komponenty
- akrylové farby/ temperové farby
- štetec
- lak na drevo (obyčajný, priesvitný)
- špilka


1. Korálky natrieme podkladovou farbou. Ja som použila bielu, no môžete si vybrať farbu takú, aká sa Vám páči.

2. Vyberte si motív a môžete maľovať. Najmenším štetcom sa veľmi ťažko maľuje, ale nemáte sa kde ponáhlať. Ak neviete si poradiť s motívom, inšpirujte sa na internete. Nájdete toho naozaj veľa, napr. TU .



3. Keď namaľovaná korálka uschne, môžeme pridať komponenty pomocou drôtika. Dbáme na to, aby drôt zbytočne netrčal a dobre upevníme na afroháčik.



4. Nakoniec korálku prelakujeme a necháme vyschnúť.
5. A potom veselo nosiť na uškách. :)

Ďalšie pre inšpiráciu... 






V druhej časti tohto seriálu si ukážme, ako si namaľovať pančuchy/ silonky, aby kvety vykúkali spod sukni :D .


Komentáre

  1. Och, Zuy, to je PREKRÁSNE!!!♥^.^♥ Joj, zamilovala som sa :D A máš to tak krásne nafotené a zrozumiteľné, juj, ty si studnica plná inšpirácie♥ Naozaj nádhera, to musím skúsiť ^.^ Veľmi sa teším na ďalšie časti ;))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jój, Mony, Ty si vždy ma potešíš komentárom. No som rada ak Ťa inšpirujem, už pripravujem materiál na 3. a 4. časť. A dnes som dostala nápad aj na 5. :D

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za tvoj komentár. Prajem pekný deň :)

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Návod: Pletené štucne

Návod na háčkovanú veľrybu Elvíru

Návod na háčkovaného ježka