Nebezpečná kozmetika

Je to asi naj diskutovanejšia téma vo svete kozmetiky. Neustále prichádzajú na trh nové výrobky a s ním aj upozornenia o nebezpečenstvách, ktoré si ženy denno denne dávajú na svoju pokožku. Začala som skúmať svoju kozmetiku a hľadala som čo jednotlivé ingrediencie znamenajú. Bola som šokovaná! 

To, že to boli plné chémie ma neprekvapilo. Ale toľko nebezpečných látok len v obyčajnej ceruzke na pery. Skoro som odpadla. Prekvapením bolo aj to, že práve tá najdrahšia kozmetika bola najškodlivejšia. Pri niektorých výrobkoch, ktoré nemali zloženie na etikete,  sa veľmi ťažko k ním dalo dopátrať. A to že je v rúži olovo, to neuvedú. Musím poznamenať, že mnohé látky hoci sú škodlivé, no používajú sa u niektorých výrobcoch takých množstvách ako to povoľuje smernica. Napríklad Nemci sú v tomto vraj veľmi dôsledný. Kedže som sa dočítala, že  pri mojej obľúbenej značke Essence je toľko tých nelichotivých látok, tak som na pochybách čo s ňou. 


Tých látok je nesmierne množstvo a ich krkolomné názvy sa ťažko zapamätajú. Je to síce jediný spôsob ako si overiť, či to čo si kupujeme za vidinou dokonalosti a krásy je priaznivé aj pre naše zdravie. Preto pripájam pár zaujímavých linkov:

K jednotlivým produktom jednotlivých značiek sa dopátrate aj sami. No sú to hlavne tie, čo sú často reklamách.

Možno  to dá zabrať, kým si jednotlivé látky vyhľadáte a prečítate čo znamenajú a čo môžu spôsobovať. Možno budete zhrozené ako ja, ale netreba podliehať panike. Určite nie je nič stratené a na vás doľahne to čo aj na mňa. Prejsť k tomu prírodnému tomu pôvodnému. Veď najkrajšia krása je len tá, ktorá je prirodzená a už dávnejšie som obdobia s "kilami" make -upu (ktoré našťastie netrvalo veľmi dlho) vyrástla. Ja som sa rozhodla moje kozmetické produkty vytriediť a s tými asi najhoršími sa rozlúčim. Hoci som študentka, mnohé z nich neboli veľmi drahé, ale aj tak je mi ľúto toľko "peňazí" vyhodiť do koša. Musím sa naučiť lepšie investovať do kvalitnejších a zdravších produktov. Tým sa začalo hľadanie prírodnej kozmetiky na internete. Urobila som si zoznam len toho najnevyhnutnejšie čo treba, ako je prírodný dezodorant, telový krém, šampón, riasenka, rúž bez titánu a olova a iných karcinogénnych látok, a atď. Na každej internetovej stránke som vyhľadávala jednotlivé produkty a písala som si k nim ceny. Pri sčítaní celkovej sumy mi prišlo ešte horšie ako pri spomínaných úvodných vetách. Pri takých cifrách by som musela predať naozaj obličku a to ja som nie moc náročný človek, naozaj išlo ani nie o desiatku produktov. Hľadala som najlacnejšie alternatívy a skutočne mnohé produkty boli veľmi drahé. Ale sľubujú, že sú bio a certifikované. Len aby to tiež nebola reklama a dáky trik. Tak ako s dlhotrvajúcim rúžom nemenovanej značky, ktorý denne sa predvádza v TV- reklamách. Ved bodaj by nevydržal dlho keď jeho žiarivý lesk a dlhotrvajúci farbu zabezpečujú mimochodom ťažké kovy a mnohé zvieratká na to umierajú. To je ďalšia odvrátená strana kozmetického priemyslu a tá by nám tiež nemala byť ľahostajná. 

Neostáva mi nič iné ako sa toho len zbaviť a pomáhať si domácimi receptami (ktoré naozaj pomáhajú) a vyrábať si sama. A tak sa aj stalo. Prestala som používať krémy, balzamy na vlasy, pílingy hocijakých značiek a dokocna i make up. Mám problematickú pleť a líčila som sa len príležitostne. Ako prišlo leto, všetky krémy, telové mlieka a olejčeky v pekných fľaškách som vysadila a už je tomu pár týždňov ako vidím zlepšenie. Vyrážky sa viditeľne redukujú, hoci som sa ich úplne nezbavila a trápia ma aj stopy čo ostali po akné. Vyrobila som si aj pleťové vody, ktoré práve testujem a o ktorých po mesiaci pripravím článok ( posledných dňoch som ako taký alchymista).

Začala som večere zasväcovať prírodným receptom na pleť, liečivým bylinkám a prírodnej ceste, ako mať peknú pleť. Keď som bola mladšia, tak som bola veľmi malicherná, lebo som chcela mať kopu kozmetiky. Cítila som sa tak lepšie a ženskejšie, a mohla som každý deň mať iný imidž. Stúpajúcim vekom viem, že niet na prirodzenosť a na zachovanie svojej identity a nie každý deň byť iná. Poznám veľa dievčat, ktoré sú krásne, priam dokonalé aj bez make upu, ale strašne s ním dennodenne preháňajú. Ja sa ani tým mužom nečudujem, že sú niekedy aj k nám ženám skeptický. Áno, aj ja sa nafrním, keď mi priateľ nepochváli, že mám pekný nový rúž alebo dokonalú očnú linku. Popravde si to ani nevšimnú alebo nemajú potrebu to komentovať ( teda, asi keby sme to prehnali a stála by vedľa nich iná žena, tak by asi to začali trošku skúmať). 

Mne sa páčia červené pery a  rúže sú mojou slabosťou. Každá žena s krásnym výraznejším rúžom upúta moju pozornosť. Nemám plné pery, ale rada si ho aj ja dám a o to viac ma mrzí, že práve rúže sú tak infikované škodlivinami. Tak čo teraz!? Kus ženskej malichernosti predsa ostalo vo mne ale záleží mi aj na zdraví. Vo viacerých dekoratívnych produktoch je látka talc (talk), po slovensky mastenec a neprečítala som o ňom nič pozitívne, teda čo sa kozmetiky týka. Pre pery sú najcitlivejšie a kedže sú pokryté jemnou pokožkou, tak do tela je to aj vstupnou bránou a to nehovorím koľko rúžov pri jedení skonzumujeme. Pri mastenci sa koketuje aj  s tým že spôsobuje nádory na reprodukčných orgánoch. A ženy prirodzene túžime aj po deťoch. Je to začarovaný kruh.

Veď veľa škodlivín je potravinách, veľa toho aj vdychujeme a o tom čo si dávame na pokožku, tak to je len ďalší klinec do truhly. Ja našťastie bývam na dedine, tak veľa toho si vypestujeme no tiež úplne všetkému sa nevyhnem. A všetko čo má nálepku bio, neznamená že je to bio. Už sa nám to čoraz viac zamotáva. 

No aby som sa vrátila k tým rúžom... Dopracovala som sa ku biokozmetike alverde. Počula som o nej mnoho a hľadala som ešte viac. Je to prírodná kozmetika z Nemecka, ktorá je certifikovaná. Vďaka celkom prijateľným cenám som bola spočiatku nedôverčivá. Tak som hľadala aj nezávislé ohlasy zainteresovaných na alverde. Neboli znepokojujúce, hoci ich trvácnosť nie je moc chválená, ale čo sa týka zloženia, tak veľmi dbajú na udržanie si pridelených certifikátov. Áno, teraz je taká doba, že nás obalamutia s kadečím a nedá sa veriť pomaly ani nosu, čo máme medzi očami. Napriek tomu som po nej siahla a celkom sa z nej vytešujem. Bola čom podozrievavá a tak zloženie som si predsa našla na internete. Som spokojná. Kúpila som aj ospevovaný kokosový olej a bambucké maslo na výrobu vlastných kozmetických prípravkov. Uvidím čo čas prinesie a budem radšej siahať po takých, čo majú nálepku zajačika a garantujú, že sú prírodnou kozmetikou. Je z čoho vyberať i na Slovensku a tak na začiatok skúsim alverde.



Podmanila ma aj výroba vlastnej kozmetiky a ako som už spomínala vyššie, o tom vám záverom mesiaca prinesiem ďalší článok.

Rada by som bola, keby ste so mno podelili o svoje názory a skúsenosti s prírodnou kozmetikou. 

S pozdravom Zuy 






Komentáre

  1. Úplne perfektný článok! Tak ja som sa nikdy nemaľovala a aj preto vyzerám stále ako šestnástka :D, no teraz keď čítam, aké škodliviny make-up a podobné kozmetické vecičky majú, tak som rada, že som s tým nikdy nezačala. I keď ma to štvalo, mala som príšernú pleť a akné, čím sebavedomie úplne klesalo a nie a nie sa zbaviť. Ale jedného dňa som si čítala knihy o liečivých bylinkách a tak som zistila, aká úžasná je žihľava. Čistí krv, odvodňuje a tým čistí i pleť. Bolo tam i napísané, že trojtýždňová kúra so žihľavovým čajom pomôže zahojiť zdanlivo neodstrániteľné vyrážky...a naozaj to fungovalo!!! A to nehovorím, čo dokáže s vlasmi (žihľavovo-brezový odvar je to najlepšie, čo môžeme vlasom dať :D). Teraz je moja pleť o mnoho lepšia, i keď stopy po akné sú a stále je problematická, no v tomto mi ešte veľmi pomohol domáci jablkový ocot, ktorý čistí pleť od nečistôt a sťahuje póry (odskúšané, funguje :D). A keď si ním umyjem tvár a opláchnem používam medovo-škoricovú masku na tvár a tie zmeny je naozaj vidieť (3 lyžice medu + 1 lyžička škorice). Ďalej na pleť je skvelá fialka, rozmarín (odvar z nich) a aj malina (čaj z nej)...jednoducho tá príroda je skutočným darom od Boha a kozmetika môže ísť do hája :D Ale samozrejme treba obmedziť nezdravé jedlá a hlavne sladkosti, čo je u mňa vážne problém, ale snaha je :)) Tak, teším sa tvoje recepty, budem mať konečne novú inšpiráciu a budem možno aj o čosi krajšia :D Prajem ti peknú nedeľu ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem Mony za tvoj komentár. presne máš vo všetkom pravdu a tú žihľavovú kúru, aj na tú sa chystám, ten jablčný ocot som neskúšala ale med škorica áno.. to bola najchutnejšia maska na tvár :) som sa furt vylizovala..:D ja som si robila pleťovú vodu z bazového kvetu, skorocelovú a z divej ruže :) to budem písať po mesiaci testovaní :) ešte mi treba 2 týždne, ale už teraz vidím zlepšenie.. áno, je to aj o strave ale rada si dám aj sladké aj niečo mastné a slané.. takže aj v tom sa musím pochlapiť :D Pán Boh nám dal všetko, len si to nevážime a nehľadáme a naozaj rastie to za domom :) Pekný nový týždeň aj tebe Mony :)

      Odstrániť
  2. Inak na Slovensku máme aj veľa našich slovenských značiek síce sú to malo výrobcovia a trochu sú tie ceny vyššie ale nie zas až tak ako niektoré vychytené eko/bio značky... hlavne veľký rozdiel je v tom, že niektoré veci pri nich fakt tak rýchlo nespotrebuješ napr. ja mám olej od soaphoria už 3tí mesiac používam ho pravidelne a stále v ňom ešte niečo je :) ak by som mohla tak odporúčam si pozrieť tieto soaphoria, mylo, dulcia natural, sapio, ponio, modrá púpava, vonai, mydláreň, juda jakoba a mnoho daľších.... ak sa ti nechce prezerať ich stránky samostatne tak je viacero eshopov kam dodávaju napr. celkom sušlný výber som si ja osobne našla na biobeaty.sk ale tam majú potom aj iných krajín nie len SR... horšie je to už s tou dekoratívnou kozmetikou tam osobne poznám len dve značky a veru tie najlacnejšie nie sú... ZuZu

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Poznám asi len dve značky o ktorých si napísala.. z Sashe... a už po nich pokukujem :) Hej hej dekoratívnou je to horšie ale dá sa to zohnať :) Ale súper, som rada že na výber je toho viac a myslím si, že sa oplatí si odkladať peniažky a kúpiť si niečo naozaj čo stojí za to :) Ďakujem za komentár :)

      Odstrániť
  3. Chcete kúpiť obličku alebo chcete predať svoju obličku? vy ste
    hľadá príležitosť predať svoj obličku za peniaze kvôli
    Finančné rozobrať a neviete, čo robiť, potom nás kontaktujte
    dnes a my vám bude ponúkať dobrú sumu pre vaše obličky. Moje meno je
    Doktor Daniel som nefrológom v UBTH Medical Center. náš
    klinika sa špecializuje na obličky chirurgia a zaoberáme sa aj nákup
    a transplantácia obličiek s sýty s zodpovedajúce darcu.
    Sme sa nachádzajú v indickom, Turecko, Nigéria, USA, Malajzii. Ak ste
    záujem o predaj či kúpu obličiek sa prosím neváhajte
    kontaktujte nás emailom.

    E-mail: Doctordaniel95@outlook.com alebo Doctordanielben@gmail.com

    S Pozdravom.
    Dr. Daniel.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vitajte na Doctor Kenneth Clinic. Chcete predať svoje obličky alebo iná
    Orgány ak áno, žiadať o predaji dnes a budete mať maximum
    Spokojnosť ma need.Contact prostredníctvom e-mailu: doctorkennethclinic@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dobrý deň každý,
    Predávame obličky. Uložte život a zarobte peniaze.
    Chcete predať svoje obličky, aby ste zachránili život?
    Hľadáte príležitosť predať svoje obličky za
    Dobrá cena? Je to pre vás príležitosť
    Predávať svoju obličku za 600 000 libier a viac. Všetko
    Zainteresovaní dodávatelia by mali kontaktovať spoločnosť DR. HANADEX jeden
    Chirurg a konzultant nephrologist Hanadex HOSPITAL Pre viac informácií
    Informácie kontaktujte nás prostredníctvom e-mailu: hanandexspecialist@gmail.com
    Alebo čo je aplikácia +2348166843941

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Chcete kúpiť obličku alebo chcete predať svoje
    obličky? Hľadáte príležitosť predať svoje obličky za peniaze kvôli finančnej kríze a neviete, čo majú robiť
    áno, kontaktujte nás ešte dnes a my vám ponúkneme dobré
    množstvo peňazí 500 000 dolárov pre vaše obličky. Moje meno je Doctor MACPHERSON som nefrolog v MACPHERSON CLINIC. Naša klinika sa špecializuje na chirurgiu obličiek a zaoberáme sa aj ňou
    nákup a transplantácia obličiek so živým a
    zodpovedajúci darca. Nachádzame sa v Indii, Turecku, USA, Malajzii, v Indii. Ak máte záujem o predaj alebo kúpu obličiek, prosím
    neváhajte nás kontaktovať na čísle +33751283487 a e-mailom.
    E-mail: doctormacphersonclinic@gmail.com

    S Pozdravom
    DR MACPHERSON.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahojte všetci, videl som komentáre od ľudí, ktorí už dostali pôžičku od Pure Heart Lady, a potom som sa rozhodol požiadať podľa ich odporúčaní a len pred niekoľkými hodinami som na svojom osobnom bankovom účte potvrdil celkovú sumu 50 000 EUR, ktorú som požadoval. Je to skutočne skvelá správa a odporúčam každému, kto potrebuje skutočnú pôžičku, aby požiadal prostredníctvom svojho e -mailu Dellastaylors@yahoo.com.
    WhatsApp na +1 (209) 251-1529

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za tvoj komentár. Prajem pekný deň :)

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Návod: Pletené štucne

Návod na háčkovanú veľrybu Elvíru

Návod na háčkovaného ježka