Návod: Pletené štucne

Prišli už chladnejšie mesiace a najlepšie v takomto období mať nohy v teple. Hrubé pletené ponožky sú to najlepšie čo môžeme mať. Ale i také štucne nie sú na zahodenie, kedže poslednej dobe je to aj "šik". Aj keď u nás vraj nehrozí poriadna zima a sneh, predsa len do čižiem alebo do poločižiem sú štucne vhodný doplnok a praktický pomocník. Hoci spĺňajú aj estetickú funkciu ale i príjemne zahrejú. :)
Pripravila som si pre vás návod. Na pletenie nie je vôbec náročný. Je potrebné len poznať základy ako je nahodiť očká, hladko, obratko, spliesť, odobrať a uzvieť očká. Dúfam, že som vás inšpirovala a ak chcete byť inšpirovaný ešte viac klikni na Pinterest. :)




Postup:

  • Budete potrebovať 100 g priadze. Ja som použila dve 50 g "baby" vlnu krémovej farby. Ďalej budete potrebovať nožnice, ihlu na zošitie a predovšetkým ihlice č. 3. 
  • Začneme tak, že nahodíme si 65 očiek (obr. 1) a prvý riadok pletieme hladko (obr. 2). ! Počet očiek si možte dať aj viac, pretože ja mám veľmi chudé nohy. :) 
  • Keď už máme prvý riadok hotový, môžte začať pliesť vzor podľa predlohy (obr.3). 
  • Líce sa pletie podľa vzoru a rub podľa toho ako sa očká javia. Teda čo sa plietlo v líci hladko, to sa v rube bude pliesť obratko. Vzor  opakujte 5 krát, prípadne aj viac (obr.4).
  • Po dopletené vzoru pokračujeme vzorom 2, a to je len lícová strana hladko a rubová strana obratko. Začnete hneď po dopletení  vzoru už na rubovej strane. A potom len pokračujte do kým nedosiahneme želanú dĺžku. (Obr.5, Obr. 6) 
  • Nakoniec začneme pliesť patent (obr. 7). Ale najprv odoberieme tri očká a pletieme vzorom hladko obratko. Keď dôjdeme k posledným 6 očkám, opäť odoberieme tri očká. Rub pletieme tak ako sa javí, takže tiež striedaním hladka a obratka (obr.8).
  •  Ďalej už očká neuberáme a pletieme tak, aby patent mal dĺžku cca 3 cm (obr. 9) a očká uzaviereme a nakoniec zošijeme (obr. 10).

Obr. 1
Obr. 2
Obr.3

Obr. 4
Obr. 5
Obr. 6
Obr. 7
Obr. 8
Obr. 9
Obr. 10








Komentáre

  1. Vypadájí úžasně! :) Mít tu klubko vlny, tak se hned do toho pustím :) Máš velmi šikovné ručičky :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mohol by ste mi nejaké upliest? Zaplatím ako vlnu i pracu+poštovné. Ďakujem Kudláčova

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za tvoj komentár. Prajem pekný deň :)

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Návod na háčkovanú veľrybu Elvíru

Návod na háčkovaného ježka